top of page

Presentatie

De vereniging zonder winstbejag (Lyrisch Centrum) Si canta Puccini is de eerste èchte operakring van Brussel! Ons doel is om jonge getalenteerde operazangers de mogelijkheid te geven om voor klein live publiek van operakenners en liefhebbers op te treden en zich zodoende te meten t.o.v. hun eigen capaciteiten. 

 

Jonge artiesten zijn allen van harte uitgenodigd om bij Si canta Puccini te komen zingen onder begeleiding van een pianist en zich zodoende te meten aan de beste zangers voor mee te doen aan de competities en rollen te interpreteren waar operazangers van dromen. In de puurste traditie van de Italiaanse operakringen (Florence, Lucca, Milaan, Bologna, Pama…) nodigt Si canta Puccini vzw jong operatalent uit om zich tijdens onze muzikale avonden te laten horen! 

 

"Het is cruciaal om in publiek op te treden"

Audities zijn de belangrijkste stappen in een operacarrière en enkel audities kunnen jonge artiesten toegang geven tot de artistieke impresarios, de rollen en de internationale competities waar de carrière van jonge zangers van af hangt. 

 

Een auditie vergt een hele boel ervaring en voorbereiding, en daarom is het ons doel om jonge operazangers een helpende hand toe te steken opdat ze zich vocaal en professioneel kunnen ontwikkelen op de best mogelijke manier.

 

Dit is precies de bedoeling van onze muzikale ontmoetingen. Van nu af aan is er een plek in Brussel gewijd aan het voorbereiden van operazangers onder èchte professionele omstandigheden.

"Het is cruciaal om efficiënt en beheerst op te treden"
 

Zich bij de operakring aansluiten vertegenwoordigt een gouden kans om meer over zichzelf als artiest en zanger te leren. Het zal je ook de mogelijkheid geven om je stress en emoties te leren beheersen in aanwezigheid van een publiek. In andere woorden zal oefenen bij Si canta Puccini toekomstige operazangers de nodige kennis geven om op de best mogelijke manier op te treden zonder door externe invloeden te worden afgeleid.

 

Als je besluit om lid te worden van Si canta Puccini en meer over opera wil leren zul je snel begrijpen dat er een immens verschil is tussen wat je eigen werk thuis – zij het alleen of met een leraar – en een live optreden voor een publiek je kan leren.

 

Concerten en audities zijn bijzondere momenten waarbij de artiest, gewapend met zijn verworven muzikale kennis en kunnen, de best mogelijke prestatie probeert te leveren voor zijn of haar publiek. Als je dus zin hebt om je professioneel te ontwikkelen als lyrisch artiest, sluit je dan aan bij onze operakring!

"Het is cruciaal om jonge opera artiesten een helpende hand te reiken"​

In december 2019 zal Si canta Puccini het genoegen hebben om een beurs ter waarde van 1000 € uit te reiken ter beloning van de verdienstelijkste bij de kring ingeschreven artiest.

 

Het instellen van een jaarlijks concours, toegespitst op het oeuvre van Giacomo Puccini en beoordeeld door een jury van internationaal kaliber zal onze artiesten tevens de kans geven om hun vaardigheid te meten in het zingen van de uitzonderlijk ingewikkelde stukken van de laatste grote Italiaanse operacomponist van de twintigste eeuw.

"Puccini verdient het waardig herdacht te worden"

 

De vzw Si canta Puccini zal verder ook conferenties, studiedagen, workshops en masterclasses organiseren omtrent Giacomo Puccini’s leven en werk.

 

De wereldberoemde componist van Manon Lescaut, la Bohème, Madame Butterfly, Fanciulla del West en Turandot – die van de eerste tot de laatste nog steeds in ’s werelds grootste operahuizen worden opgevoerd – is op 29 november 1924 in Brussel overleden aan de gevolgen van keelkanker. Zijn laatste en waarschijnlijk grootste werk, Turandot, is helaas onafgemaakt gebleven.

 

Over een paar jaar tijd zal dus de 100ste verjaardag van Puccini’s dood herdacht worden en, op 29 november 2024, zal onze vzw een buste of gedenkplaat onthullen ter eeuwige nagedachtenis van de man die zowel de gelijke als een waardig opvolger was van Giuseppe Verdi.

 

In onze rol als hub voor culturele en muzikale ontwikkeling en uitwisseling is het een genoegen om iedereen die zich door Puccini geïnspireerd voelt of zin heeft om meer over hem te leren in onze vereniging te verwelkomen!

 

Tenslotte hoopt de directie dat we dankzij een regelmatige aanwezigheid bij onze muzikale evenementen en activiteiten rondom het oeuvre van Giacomo Puccini liefhebbers de mogelijkheid kunnen geven om meer te ontdekken over deze Maestro die de levens van helden van vlees en bloed wist te verbeelden onder begeleiding van zijn melodieuze, passionele en uniek georkestreerde muziek. 

bottom of page